|
2024-02-16 19:32:33, péntek
|
|
|
A csicseriborsó, más néven bagolyborsó lassan, de biztosan hazánkban is egyre elterjedtebb. Sokoldalúan felhasználható, gusztusos és az egészségesre jótékony hatással van. Adj egy esélyt ennek a növénynek, hiszen könnyen elkészíthető és akár a kedvenceddé is válhat.
A hüvelyesek közül a babfélék fogyasztása igencsak elterjedt hazánkban, ám a szintén ehhez a családhoz tartozó csicseriborsóé még nem annyira.
A csicseriborsó íze édeskés, kissé a dióra hasonlít, így változatosan felhasználható. Kapható száraz vagy konzerv változatban, mind kettő tökéletesen felhasználható, tápanyagtartalmából egyik esetben sem veszít. A száraz termést felhasználás előtt áztassuk vízbe éjszakára, majd az áztató vizet leöntve róla új, tiszta vízbe tegyük főni, mert nyersen emészthetetlen méreganyagokat tartalmaz.
A csicseriborsó Kis-Ázsiában már kb. 8000 éve megtalálható volt, innen terjedt el főleg a Földközi-tenger térségébe és Indiába. Afrikában, Latin-Amerikában és Indiában az egyik fő fehérjetartalmú táplálékforrás. Rendkívül magas fehérjetartalma miatt főleg azokban az országokban népszerű, ahol a húst nehezen lehet beszerezni. Az arab világban, és főként Marokkóban, a csicseriborsó szinte mindennapos élelemnek minősül. Ez a növény a régmúltban sok embert mentett meg az éhhaláltól.
A csicseriborsó hazánkban is megél, egynyári növény.
A csicseriborsó kevés kalóriát tartalmaz, ezért a fogyókúrázók étrendjébe is tökéletesen beleillik. Gazdag B1-, B6-vitaminban és folsavban, valamint E-vitamin és karotin is található benne. Ásványi anyag tartalma is kedvező, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz.
A csicseriborsó gyógyhatása
Rostokban és fehérjékben gazdag, így segíti emésztésünk munkáját, az emésztés serkentésével pedig megszünteti a székrekedés okozta nehézségeket.
Rendszeres fogyasztásával normalizálhatjuk vérnyomásunkat, segíti a rossz koleszterin kiürülését szervezetünkből, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Cukorbetegek számára különösen ajánlott a rendszeres fogyasztása alacsony glikémiás indexe miatt. Lassú felszívódása miatt mérsékli a vércukorszint hirtelen megemelkedését és ingadozását.
Vastartalma növeli az energiánkat, és kimondottan fontos alapanyag menstruáló- és terhes nők, vérszegények, növésben lévő gyerekek számára. Magas karotin és E-vitamin tartalma miatt antioxidáns hatású, ezért a rosszindulatú daganatok képződésének megelőzésében és az öregedés késleltetésében játszanak szerepet.
Magas triptofán tartalma miatt a szülés utáni depresszióban szenvedőknek vagy éppen a fáradt, kimerült felnőtteknek és gyerekeknek is segítséget nyújthat.
A csicseriborsóból készített liszt a gluténérzékenyek diétájának fontos alapanyaga lehet.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: gluténérzékenyek, csicseriborsóból, normalizálhatjuk, késleltetésében, szervezetünkből, fehérjetartalmú, fehérjetartalma, megemelkedését, emészthetetlen, kialakulásának, csicseriborsóé, fogyasztásával, felhasználható, vérnyomásunkat, méreganyagokat, táplálékforrás, csicseriborsó, rosszindulatú, serkentésével, vércukorszint, megelőzésében, depresszióban, elterjedtebb, változatosan, cukorbetegek, felszívódása, nehézségeket, szenvedőknek, elkészíthető, felnőtteknek, felhasználás, képződésének, megtalálható, fogyókúrázók, vérszegények, egészségesre, egészségesre jótékony, esélyt ennek, hüvelyesek közül, babfélék fogyasztása, szintén ehhez, családhoz tartozó, dióra hasonlít, száraz termést, áztató vizet, csicseriborsó Kis-Ázsiában, országokban népszerű, húst nehezen, arab világban, csicseriborsó szinte, csicseriborsó hazánkban, csicseriborsó kevés, Gazdag B1-,
|
|
|
|
egészségesre jótékony, esélyt ennek, hüvelyesek közül, babfélék fogyasztása, szintén ehhez, családhoz tartozó, dióra hasonlít, száraz termést, áztató vizet, csicseriborsó Kis-Ázsiában, országokban népszerű, húst nehezen, arab világban, csicseriborsó szinte, csicseriborsó hazánkban, csicseriborsó kevés, fogyókúrázók étrendjébe, csicseriborsó gyógyhatása, emésztés serkentésével, székrekedés okozta, rossz koleszterin, rendszeres fogyasztása, vércukorszint hirtelen, rosszindulatú daganatok, öregedés késleltetésében, szülés utáni, csicseriborsóból készített, gluténérzékenyek diétájának, gluténérzékenyek, csicseriborsóból, normalizálhatjuk, késleltetésében, szervezetünkből, fehérjetartalmú, fehérjetartalma, megemelkedését, emészthetetlen, kialakulásának, csicseriborsóé, fogyasztásával, felhasználható, vérnyomásunkat, méreganyagokat, táplálékforrás, csicseriborsó, rosszindulatú, serkentésével, vércukorszint, megelőzésében, depresszióban, elterjedtebb, változatosan, cukorbetegek, felszívódása, nehézségeket, szenvedőknek, elkészíthető, felnőtteknek, felhasználás, képződésének, megtalálható, fogyókúrázók, vérszegények, egészségesre, érrendszeri, székrekedés, tökéletesen, fogyasztása, koleszterin, sokoldalúan, országokban, változatban, bagolyborsó, gyerekeknek, gyógyhatása, megszünteti, antioxidáns, kedvenceddé, kimondottan, magnéziumot, energiánkat, mindennapos, fehérjékben, emésztésünk, ingadozását, vastartalma, éhhaláltól, régmúltban, kiürülését, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 5403
- e Hét: 30294
- e Hónap: 61780
- e Év: 266481
|
|
|